România a participat la primul Campionat Mondial de Toguzqumalaq pentru elevi


20-26 septembrie 2023, România, prin Uniunea Democrată Tătară a participat la primul Campionat Mondial dedicat elevilor U15 şi U17 cu o delegaţie formată din 4 elevi şi doi oficiali.


Evenimentul organizat pentru prima oară de către Federaţia Mondială de Toguzkumalak ȋn parteneriat cu Ministerul Turismului și Sportului al Republicii Kazahstan, Primăria Municipiului Alma-Ata, Ministerul Educației al Republicii Kazahstan, precum şi numeroşi sponsori s-a bucurat de participarea a 17 ţări din 4 continente: Ungaria, Columbia, Spania, România, Kazakhstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Mongolia, Cehia, Polonia, Letonia Turcia, Bulgaria, Moldova, Pakistan, Bangladesh şi Turkistan.

Elevii care au reprezentat România s-au calificat ȋn urma participării la turneul “Jocurile Nomazilor” organizat ȋn cadrul proiectului “Uniţi ȋn diversitate! No discrimination”, aflat la ediţia a 3-a: Mucică Răzvan Andrei şi Muscalu Ștefania elevi ai Școlii Gimnaziale Uruguay din Bucureşti, Madan Vlad elev al Liceului Teoretic „Jean Monnet” din Bucureşti şi Cârâc Andra Iulia elevă a Şcolii Gimnaziale Constantin Brâncuşi din Medgidia.

Toguzqumalaq este un sport intelectual înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii din cadrul UNESCO, conservat si promovat de-a lungul timpului de populația nomadă (tătari și alte neamuri turcice) alături de alte jocuri fiind foarte răspândit în Asia Centrala. În România, unica organizație care îl promovează si conservă este UDT.

UDT a fost prezentă atât la festivitatea de deschidere cât şi la cea de ȋnchidere. În cadrul festivităţii de ȋnchidere domnul preşedinte Naim Belgin a ȋnmânat medalii ȋmpreună cu domnul Bakdaulet Sabitov – director departamentului sporturi traditionale, din cadrul Ministerului Turismului şi Sportului din Kazakhstan, domnul Alikhan Baimen-Presedintele Federației Mondiale de Toguzkumalak, dl Murat Abenov deputat ȋn parlamentul Republicii Kazakhstan şi domnul Akim Tursun, membru al Consiliului Municipal Alma-Ata şi coordonatorul evenimentului. Amintim că ȋn deschidere, managerul proiectului “Uniţi ȋn diversitate! No discrimination” doamna Balint Claudia a oferit medalii şi publicaţiile UDT personalităţilor prezente: preşedintele Federaţiei de Sporturi Tradiţionale Islambek Salzhanov, domnul Erden Khairullin șeful Departamentului de Sport din Alma-Ata, domnul Alikhan Baimen şi domnul Akim Tursun.

În consultările pe care le-am avut cu domnul Bakdaulet Sabitov şi domnul Alikhan Baimen, aceştia au adus ȋn actualitate recomandarea preşedintelui Republicii Kazakhstan Kassym-Jomart Kemelulȋ Tokayev, care a spus la Atȋrau anul trecut: „În general, este mai bine să dezvoltăm sporturi care nu necesită foarte multe cheltuieli, de exemplu: șah, tenis de masă, togyzqumalaq, arcul istoric, kureşul și altele.” Ne-a bucurat afirmaţia lor că proiectele noastre i-au inspirat să diversifice paleta de promovare.

O altă surpriză frumoasă a fost prezenţa pe podium a sportivilor din Columbia si Spania, dovadă că togyzqumalaq este promovat şi practicat ȋn lume cu mare interes.

Ne bucurăm de prestația echipei României la acest campionat mondial şi îi felicităm pentru participare şi implicare ȋn reprezentarea țării noastre la un nivel înalt de performanță. Felicităm cel mai tânăr reprezentant al echipei noastre Mucică Andrei care a câştigat 4 meciuri din 7, iar cu acelaşi număr de puncte a ratat podiumul la “mustaţă”.

















Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.