UDT lanseaza proiectul sub patronajul UNESCO



AGERPRESS UDT lansează proiectul sub patronajul UNESCO
 „Uniţi în Diversitate! No Discrimination".

Deschiderea conferinței a fost marcată prin mesajul doamnei expert Anișoara Popa, care a subliniat în fața asistenței perfomanța deosebită a celor două ediții anterioare ale proiectului „Uniți în Diversitate! Fără discriminare”. Patronajului CNR-UNESCO de care proiectul se bucură în derularea sa este încă o dovadă a recunoașterii activiților menite să promoveze și să contribuie la cunoașterea diversității culturale și a patrimoniului imaterial, un bun indispensabil al societăților.

Atât organizatorii, cât și invitații prezenți la evenimentul s-au bucurat de mesajul transmis de Excelența Sa, domnul Președinte Emil Constantinescu, care a ținut să aducă o apreciere deosebită realizării acestui proiect, alături de partenerii săi. „Educarea tinerilor este cu atât mai importantă în momentele cruciale pe care le trăim cu toții, la un an de declanșare a războiului cu Ucraina. Tinerii trebuie să înțeleagă cu adevărată valoare respectării drepturilor omului pentru menținerea păcii”, a reliefat Președintele Constantinescu, al mesajului a evidențiat dialogul intercultural și interreligios, ca soluție de prevenție, aplanare și atenuare a crizelor în societate.

Conferința a fost onorată de participare și discursul domnului consilier Levente Soltész, din partea Ambasadei Ungariei la București, un partener foarte implicat în cadrul proiectelor UDT, care a marcat și evidentiat importanța utilizării limbii materne în educarea copiilor și tinerilor, făcând o pledoarie în favoarea egalității. de sanse și a discriminării pozitive în cazul minorităților. Cu acest prilej, diplomatul maghiar a adus în discutie valorile și principiile care nu pot ajuta să combată discriminarea, fie ea ascunsă sau directă.

Un susținător al acestei ediții a proiectului este și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care a transmis, prin participarea doamnei Secretar de Stat,  Costin Hendea Anca Minodora, un mesaj de sprijin și apreciere din partea doamnei Ministru, Gabriela Firea, și a Instituției pe care o conduce.

Ediția cu numărul III a proiectului „Uniți în Diversitate! No Discrimination” vine cu noi parteneri și activități, într-o nouă caravană de școli din București. Față de ediții precedente, actuala ediție propune o abordare detaliată a egalității de șanse femei și bărbați, prin seminarii practice susținute de specialitate, precum și participarea în cadrul seminariilor a noilor parteneri: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). ), respectiv Asociația Femeilor din România „Împreună”. ANES a fost reprezentată de doamnă Ramona Mihăilă, care a evidențiat bucuria și importanta pateneriatului în cadrul acestui proiect, menit să aducă o contribuție semnificativă la instruirea tinerilor și a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ, pe tema egalității de șanse.

Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) a fost reprezentat de domnul director Adrian Bulgaru, care a vorbit despre evoluția și dezvoltarea proiectului, importanța acestuia în cunoașterea drepturilor omului, prin educarea tinerilor – viitorul societății noastre.

Doamna Loredana Licuța a fost vocea Institutului European din România (IER), un partener care se alătură proiect „Uniți în Diversitate! No Discrimination” a inclus această ediție. Coordonator de proiect în cadrul IER, doamnă Licuța propunere de activitate interactivă atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice, minunatul „Teatru Forum”, un model inovator de abordare a problemelor care vă îngrijesc încălcarea drepturilor omului. Piesele de teatru inspirate din cazuri reale constituie un mod de abordare care ajunge mult mai ușor la elevi și facilitează recepționarea mesajului, printr-o mai aprofundată înțelegere și cunoaștere a drepturilor omului, a drepturilor minorității și egalității de șanse.

Oranizatorii țin să mulțumească domnului Secretar de Stat, Zoltán Kallós, pentru susținerea acordată încă de la prima ediție a proiectului. Domnia sa a transmis un mesaj de încurajare a acestui proiect în educația tinerilor, prin reprezentantului Direcției   Minorități din cadrul Ministerului Educației.

O provocare pentru această ediție este și participarea în cadrul proiectului a Școlii Speciale de Surzi nr.1, participare care releva eforturile depuse de UDT pentru egalitatea de șanse. De asemenea, de remarcat și prezența a două școli veterane ale acestui proiect, Liceul Teoretic „Jean Monnet” și Școala Gimnazială Uruguay, dovadă clară că acest proiect aduce beneficii considerabile în educarea elevilor, dar și în formarea cadrelor didactice în spiritul cunoașterii diverselor culturale și culturale. a al luptei împotriva discriminării.

Participarea grupului de reconstituiri istorice Nokors, prin domnul profesor Alexandru Matei și doamna Lăcrămioara Matei, a fost în sine un spectacol care a încântat asistența și a contribuit la atmosfera destinsă, prin remarcabila punere în scenă a stilului etnic tătar tradițional.

Acțiunea în favoarea copiilor și a tinerilor, a comunității etnice majoritare și minoritare, precum și a elevilor și cadrelor didactice propune să încurajeze evoluția naturală către o societate interculturală, în îngrijirea diferitelor tradiții, sârbări, ceremonii, arte și culturi ale grupurilor noastre etnice și ale tuturor. altor popoare să promoveze dialogul sincer și deschis. Comunicarea trebuie să aibă ca punct de plecare înclinația către integrare și acceptare, respect și cunoaștere reciprocă, deschiderea orizonturilor cultural-artistice și toleranța față de ceilalți, beneficiarii luând contact direct de la sursă cu acestea.

„Jocurile nomazilor”, ȋnscrise ȋn patrimoniul UNESCO, activitatea mult așteptată de copii și părinți, aduce în prim-plan cunoașterea patrimoniului cultural imaterial și promovarea acestuia de către toți actorii implicați.Această activitate se va transpune în realitate prin două concursuri cu premii simbolice: unul de Mangala și Toguzkumalak și altul de tir cu arcul tradițional, în următorul lucru vor fi selectați finaliști care vor reprezenta România la Campionatul Mondial din Kazakhstan, în anul 2023.

Au mai fost prezentate cele două mari evenimente care urmează a fi realizate în cadrul proiectului: Conferința Internațională pentru marcarea „Zilei Mondiale a Femeii” și Conferința Internațională pentru celebrarea „Zilei Internaționale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare”, precum și lansarea numărului 2 al. ghidului metodic pentru cadre didactice.

Organizatorii le mulțumesc tuturor invitaților care au contribuit la succesul deplin al conferinței, prin punerea în valoare a diverselor culturalități, crearea de puncte de legătură între diferitele comunități etnice, reușind a fi unități în diversitate împotriva discriminării: diplomați, instituții guvernamentale cu atribuții în combaterea discriminării . și apărării drepturilor omului, reprezentanți ai organizațiilor etnice, ONG-uri, profesori și susținători ai multiculuralismului.


Organizatori parteneri ai proiectui: Birou Mediator - Balint Claudia Crina
Uniunea Democrată Tătară - Preşedinte Naim Belgin