Turneul Internațional pentru copii „Jocurile Nomazilor”2023 în cadrul proiectului “Uniți în diversitate! No discrimination” realizat sub patronajul CNR-UNESCO

Turneul Internațional pentru copii „Jocurile Nomazilor”2023 în cadrul proiectului “Uniți în diversitate! No discrimination” realizat sub patronajul CNR-UNESCO

București, 6 mai 2023- Uniunea Democrată Tătară alături de managerul proiectului Balint Claudia Crinal în parteneriat cu Școala Gimnazială Uruguay, au organizat singurul Turneu Internațional din Romania în cadrul școlilor la „Jocurile nomazilor”(Nomad Games), la sediul Scolii Gimnaziale Uruguay în cadrul proiectului „Uniți în Diversitate! No Discrimination”ed.3, realizat sub patronajul CNR-UNESCO.

“Jocurile nomazilor”, înscrise pe lista patrimoniului UNESCO, eveniment mult așteptat de copii și părinți, aduce în prim-plan cunoașterea patrimoniului cultural imaterial și promovarea acestuia de către toți actorii implicați. Am oferit jocul Mangala tuturor copiilor și ne-am bucurat de participarea deosebită a președintelui Federației de Mangala și vicepreședintele Federației Mondiale de Tokyzkumalak Rauf Özgen! De asemenea am fost onorați de participarea elevilor din Turcia într-un schimb intercultural menit sa promoveze diversitatea culturala. Promovarea jocurilor UNESCO ale Asiei Centrale a avut onoarea participării din partea ambasadei R. Kazahstan în România a î.a. dl. Nurlan Abdaliyev, ca o recunoaștere și contribuție a sustenabilității patrimoniului cultural UNESCO.

Această activitate s-a transpus în realitate prin patru concursuri cu premii simbolice: Bestemshe (ABC Toguzkumalak), Mangala, arcul istoric tradițional și Asyk Atuu (Așîk Atîu) în urma căruia vor fi selectați dintre finaliști cei care vor reprezenta România la Campionatul Mondial din Kazakhstan, în anul 2023. De asemena, vor fi distribuite în școli cu titlu gratuit jocuri Mangala, menite să facă cunoscut și să promoveze patrimoniul UNESCO și bogăția diversității culturale.

Organizatorii le mulţumesc tuturor invitaților care au contribuit la succesul deplin al turneului, prin punerea în valoare a diversității culturale, crearea de punți de legătură între diferitele comunități etnice, schimb intercultural internațional între elevi, reușind a fi uniți în diversitate și susținători ai multiculuralismului prin jocurile tradiționale turcice-tătare.