HÎDÎRLEZ 2022

 HÎDÎRLEZ 2022

Festivalul înscris în patrimoniul UNESCO
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Mangalia, a ospitat între 7-8 mai 2022 la Plaja Turqoise din Venus, Festivalul Internațional Hîdîrlez, aflat la cea de-a 7° ediție a festivalului istoric renăscut, organizat și realizat de UNIUNEA DEMOCRATĂ TĂTARĂ cu sprijinul Ministerului Culturii. Comunitatea tătară s-a bucurat in cadrul festivalului de jocurile si sporturile traditionale inscrise in patrimoniul cultural imaterial al umanitatii pe lista UNESCO [jocurile din lista UNESCO: Așîk (assyk), mangala (mancala), Togyzkumalak / Toguzkorgool, Kureș (kuresi), trage funia (tug of War); iar altele urmează procedura să intre: arcul istoric, trage băţul (taiak tartîş) etc], expoziţie multiculturală, mancare si muzica traditionala (ansambluri si artisti locali si internaționali), film turcic, ateliere creative si mestesugaresti, mânuirea și prezentarea armelor si costumelor medievale, lansare de carte „Compozitii Toguz Kumalak” și „Revista Dobrogeană” nr.14 dedicată festivalului Hîdîrlez.

Deschiderea oficială a festivalului Hîdîrlez 2022 s-a bucurat de mesajul deosebit din partea domnului consilier SOLTÉSZ LEVENTE, reprezentantul Ambasadei Ungariei în România, care a contribuit la împărtăşirea valorilor culturale ale etniei tătare la nivel internaţional ca model de armonie si convietuire si a daruit un BUN VENIT special , onorând etniile tătară, maghiară, română şi cultura internaţională.

Am fost onorați de participarea invitaților deosebiți din Ucraina (Refugiaţi din Crimeea în Turcia dar din 2014), Türkistan (refugiaţi din China), R. Moldova (Găgăuzia), Turcia și Bulgaria. Participarea şi implicarea grupului de reconstituire istorică Nokors a culminat cu măiestria prezentării și a călătoriei istorice pentru public în cadrul activităților și atelierelor tradiționale creative și meșteșugărești in cadrul carora participantii au invatat sa traga cu arcul, să se delecteze cu creații tradițtionale tătărești in cadrul atelierelor creative, să invețe mânuirea armelor medievale și să participe la concursurile organizate.

Obiectivele proiectului care îmbrăţişează cultura turcico-tătară printr-o serie de activităţi interactive a avut tendința de a crea un nou stimul intercultural capabil să promoveze dialogul intercultural, bogaţia cunoaşterii şi convieţuirii interetnice, în căutarea unui teren de confruntare a posibilităților și contradicțiilor, un loc în care arta, cultura, jocurile si sportul tradiţional inscrise in patrimoniul cultural UNESCO, mâncarea si muzica tradiţională au devenit un instrument de comunicare, proximitate și înțelegere între oameni, dincolo de apartenenţa lor geografică, religioasă, culturală.

HÎDÎRLEZ 2022 a adus o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare şi a diversităţii culturale ca o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel national si international.

Există mai multe variante în privința originii lui Hızır și a sărbătorii Hıdırellezului, iar una dintre acestea spune că Hîdîrellez aparține culturilor mesopotamiene și anatoliene iar altele că aparține culturii turce pre-islamice din Asia Centrală. Deşi sursa este imposibil de identificat cu acurateţe termenul este din limba araba pe filiera tătară şi turcă, Hîdîr=Verde, cu sensul că natura reînvie începând cu 6 mai şi iarna îşi intră în drepturi la 17 noiembrie. La UNESCO au depus documentaţie Turcia şi Macedonia de Nord dar se sărbătoreşte în tot bazinul Mării „Negre” şi al Mării Mediteraneene.