Ziua Mondială UNESCO pentru Diversitate Culturalaă Dialog şi Dezvoltare

Ziua Mondială UNESCO pentru Diversitate Culturalaă Dialog şi Dezvoltare

Conferința Internațională-21 mai 2022

“UNIȚI ÎN DIVERSITATE! NO DISCRIMINATION”Ed 2



21.05.2022- Bucureşti

Uniunea Democrată Tătară alaturi de Birou mediator-Balint Claudia Crina în parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul de Proiecte Educationale si Sportive Bucuresti-PROEDUS si ARCUB a realizat Conferința Internațională a proiectului “UNIȚI ÎN DIVERSITATE! NO DISCRIMINATION”ED.2 pentru lupta împotriva discriminării, a discursurilor incitatoare de ură, la sediul ARCUB menită să să celebreze “Ziua Mondiala UNESCO pentru Diversitate Culturala, Dialog si Dezvoltare”, sa deschidă orizonturile dialogului intercultural, al promovării diversității culturale și al toleranței.

Mulţumiri speciale gazdei şi partenerilor evenimentului : Primaria Municipiului Bucuresti, PROEDUS si ARCUB!

Expozitia multiculturala, realizata cu participarea si amabilitatea partenerilor nostri speciali: Liceul Teoretic Jean Monnet, Scoala Gimnaziala Petre Ispirescu, Colegiul National Ion Neculce, Scola Gimnaziala Uruguay, Colegiul National Gh.Lazar, Liceul Teoretic CA Rosetti, clubul fashion moda din cadrul Colegiului National Bilingv George Cosbuc, standurile promotionale ale ISACCL si IRDO. Am fost onorati prin sprijinul Ambasadei Nigeria la Bucuresti sa ne bucuram de picturile deosebite a marelui artist nigerian Kingsley C. Nwabia. Au mai participat cu picturi dna Iuliana Buica si dra Soraya Filippelli aducand un plus valoare diversitatii culturale. Grupul de reconstituire istorica Nokors cu expozitia speciala alcatuita din yurta traditiuonala tatara, elemente traditionale, costume si arme specifice tatare, ateliere creative a contribuit si promovat elementele traditionale culturale, aducand un plus-valoare in realizarea dialogului intercultural si al patrimonului cultural intangibil, UN BUN COMUN AL UMANITĂŢII. O expozitie deosebita imbogaţită de creatiile incantatoara ale studentilor si doctoranzilor de la UNARTE care au contribuit la promovarea si celebrarea diversitatii culturale.

Conferința a avut o contribuţie valoroasă prin deschiderea cu Imnul national interpretat de mezzosoprana Lavinia Bocu si mesajul special din partea Primariei Municipiului Bucuresti pentru această conferinţă prezentat de dna Catalina Budulus. Participarea a 10 misiuni diplomatice, mesajele deosebite de apreciere şi promovare ca exemplu pentru întreaga lume din partea Ambasadei Ungariei la Bucuresti prin domnul consilier Soltèsz Levente, mesajul dnului Andor Barabàs din partea FUEN sosit special de la Bruxelles, a dnei Cristina Tunegaru din partea Ministerului Educatiei care au lăudat şi apreciat initiaţiva noastră cu prezentarea elementelor de noutate și plus-valoare aduse diversității culturale de proiectul cultural desfășurat în cadrul caravanei de școli și prin intermediul campaniei online, au adus un aport considerabil la promovarea diversitatii culturale ca mijloc de combatere impotriva discriminarii. De asemena, am fost onorati de mesajele si sutinerea din partea IRDO- dl. Director Adrian Bulgaru, partenerul nostru in cadrul proiectului, care prin implicare si participare a contribuit la cunoasterea drepturilor minoritatilor si a drepturilor omului in randul tinerilor elevi si a cadrelor didactice.O surpriza frumoasa am primit si cu participarea din partea CCJB un mesaj special prezentat de dna. Allupi Daniela.

Lansarea cărții “Drepturile Minoritatilor Nationale”- ghid pentru cadrele didactice semnata de Istvan Haller, Jànosi Dalma si Naim Belgin a încununat conferinta cu o prezentare si un discurs video deosebit a domnului Istvan Haller, menită să promoveze importanta cunoasterii etniilor nationale in randul copiilor si tinerilor, sa sprijine cadrele didactice cu jocuri si activitati specifice, aducand astfel o contributie valoroasa la lupta impotriva discriminarii.

Conferinta a celebrat “Ziua Mondiala UNESCO pentru Diversitate Culturala, Dialog si Dezvoltare” intr-o atmosfera a diversitatii culturale prin intermediul artistilor participnti. Astfel, ne-am bucurat de momentul atistic pop-opera creat special de mezzosoprana Lavinia Bocu. Momentul artistic tătar interpretat de Genghiz Cutlacai prin ritmul său a încălzit atmosfera si ne-a învăluit cu muzica tătară deosebită. Am fost plăcuţi surprinşi de 2 momente artistice ale copiilor de la Scoala Gimnaziala Uruguay care ne-au transmis mesaje de unitate, pace si de solidaritate. Finalul conferintei a fost marcat de prestatia artistica a ansamblului Românaşul care ne-a oferit un moment artistic tradiţional încântător.

Mulţumim tuturor invitaților speciali care au participat şi contribuit la succesul deosebit de valoros al conferintei prin valorificarea si respectarea diversitatii culturale, crearea de punti de legatura intre diferitele comunitati etnice si straine reusind a fi uniti in diversitate impotriva discriminarii: ambasadori, diplomați, instituții guvernamentale ale statului si cu specific în combaterea discriminării si apărării drepturilor omului, reprezentanți ai organizațiilor etnice și ONG-uri, asociatii sportive si culturale, profesori universitari si sustinatori ai diversitatii culturale.



Organizatori parteneri proiect:

Birou Mediator -Balint Claudia Crina

Uniunea Democrata Tatara- Presedinte Naim Belgin