DIALOGUL INTERCULTURAL SI IUBIREA UNIVERSALA

 

Dialogul intercultural este cheia prin care putem deschide orizontul cunoasterii, promova deschiderea fata de celelalte culturi diverse de-ale noastre si prin care putem constientiza principiul colaborarii, cooperarii si importanta de a fi impreuna intr-o lume diversa.

Cultura tolerantei si acceptarea celorlalti din jur, diferit de noi prin gandire, limba sau cultura, sunt partenerii nostri in aceasta lume indiferent de asezarea geografica, origine, apartenenta religioasa si culturala.

Un mesaj in acest sens care reflecta o încurajare pentru echipa proiectului “SnapshotsFromTheBorders” si un îndemn la solidaritate și empatie față de migranți se regaseste in discursul Sfântului Părinte Papa Francisc care a subliniat: "Trebuie să acționăm impreună, nu singuri. Este esențial să schimbăm modul în care abordăm și prezentăm migrația: să punem în centru oamenii, chipurile lor și istoriile de viață. De aici și importanța proiectelor, așa cum este cel pe care îl promovați, care încearcă să propună diferite abordări, inspirate de cultura întâlnirii, care este calea către un nou umanism.....”

Am fost emotionata de acest mesaj, avand in vedere ca in putinul meu ca al fiecaruia din aceasta echipa am adus o contributie la acceptarea diversitatii ca o valoare culturala umana, iar lupta si curajul pe care l-am armonizat alaturi de Asociatia Novapolis prin evenimentul “Ziua Europeana de aducere aminte si Bun Venit” din 3 octombrie 2019 . Emotia a fost datorata tocmai constientizarii faptului de a fi, inca odata, fara intrerupere, aproape de idealurile umanitatii, un pic mai departe unii de altii, dar uniti in aceleasi idealuri, aceeasi lupta a umanitatii.

Am respirat o atmosfera minunata, comunicatul de presa, aducandu-mi o noua speranta si un optimism pentru un  indemn miscator si emotiv, plin de valori profunde.

Va sunt alaturi in lupta noastra si voi sprijini mereu prin contributia mea umana ca promotor al diversitatii culturale, al dialogului intercultural, al integrarii sociale si aparator al libertatilor omului.

In aceste timpuri incercate pline de provocari care isi  pun amprenta in ospitalitatea si primirea migrantilor si refugiatilor in tarile noastre, cred ca intentia finala, aceea de a sensibiliza cetatenii din toata Europa la cunoasterea valorilor culturale prin ospitalitatea solidara, umana si promovarea respectului pentru culturi diverse, este un vector si o alternativa fundamentale in convietuirea armonioasa in cadrul societatii si imbogatirea reciproca atat spirituala cat si culturala.

Secolul COVID reprezinta o poveste de viață grea, dificilă și brutală pentru noi, oamenii, forțați să trăim în suferință și în căutarea afecțiunii lipsă și a dreptului la viață. Mesajul meu este clar și foarte sensibil: toți, tineri și bătrâni, indiferent de religie, cultura si origine geografica, trebuie să învețe să se trezească în dragoste și să fie stăpâni pe ei înșiși, mai toleranți și mai intelegatori față de noi toți si mai deschisi catre noi orizunturi culturale.

Probabil ca primul pas este de a convinge pe toată lumea că diversitatea precum iubirea este o artă la fel ca si viața care este o artă frumoasă dacă știm să o trăim în pace și armonie cu toti.

Cred ca trebuie să avem curajul să o trăim și să fim fericiți!

Iubirea este misterul dintre oameni și acest mister ne încarcă cu atâta energie pe fiecare care cautăm un răspuns, o ospitalitate, o intelegere, o cunoaștere a celuilalt și a valorii sale.