Revista Dobrogeana Nr 9
Pornind de la evenimentele petrecute în Franța, nu trebuie confundat așa cum, de altfel se încearcă, diversitatea religioasă și culturală cu extremismul vădit încurajat de occident pentru propriile interese. Un rău nu ar exista dacă nu ar fi alimentat. Consider a fi o modalitate de discriminare religioasă și culturală, în a generaliza efectele atacului și al evenimentelor din Franța, fără a analiza cauza și în a generaliza ca fiind un atac terorist născut din islamism, când ancheta încă este în desfășurare.
Libertatea de exprimare și gândire trebuie exercitată în spiritul respectului libertății celuilalt fără a defăima principiile credinței și existenței unei minorități, transformând-o într-un pericol iminent general care de fapt este manipulat în presă de occident și marile puteri în interese economice probabil, ca multe altele.
Evident, că nimeni nu încurajează terorismul și violența, dar fără să ne dăm seama, acesta este susținut de otrava din noi, de pofta de răzbunare, de lipsa de ospitalitate și acceptare a diversității, de lipsa dorinței de cunoaștere reciprocă în armonie....
Pentru mine, caricaturile reprezintă o mică parte din artă, iar arta trebuie să exprime frumosul chiar și sub forme abstracte. Prin urmare, cred că mesajul pe care-l transmite o caricatură nu trebuie să denigreze sau să defăimeze ci, în contrariu, să aducă un plus de valoare în frumusețea din noi și a lumii în care trăim, să contribuie la armonie și iubire necondiționată...Arta are misiunea de a impresiona, de a transmite emoții, sentimente și sensibilitatea umană.
Libertatea de exprimare nu trebuie folosită ca un cuțit cu două tăișuri...rămâne la latitudinea artistului dacă își propagă talentul manipulat sub imperiul politicii al intereselor Răului și al ideologiilor extremiste.
A asocia terorismul și actele vandaliste și extreme cu întreaga religie și cultură musulmană e ca și cum, în comparație, am asocia actele preoților pedofili și cruciadele cu întregul creștinism și renașterea culturală.
Valoarea artistică a caricaturii este diminuată de mesajul pe care îl transmite și în același timp poate fi și interpretat ca o jignire, atât pentru faptul că semnificația lui Allah este Dumnezeu. În final, a ales un drum greșit...
De altfel, în mod diplomatic și necesar pentru omenire și populația Franței, președintele Macron în interviul dat la Al Jazeera, a declarat vădit că respectă principiile credinței musulmane, dar nu justifică violențele și încearcă să calmeze spiritele protejând drepturile fiecăruia. Un pas înainte, zic eu....
Situația creată, ca impact, ar trebui să anunțe schimbări majore sociale, care să încurajeze acceptarea diversității ca pe un bun spiritual comun și crearea de pârghii sociale pentru integrarea și adaptarea tuturor în statul oaspete, în spiritul dezvoltării valorilor culturale și a conviețuirii armonioase într-o lume diversă și frumoasă.
Pentru mine, frumusețea, dragostea, credința în bine, romantismul, prietenia, ne țin în viață ca umanitate.
Ca promotor și apărător al multiculturalismului și al drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, consider că putem începe a ne recunoaște în noi înșiși, într-un mod reflexiv, cu celălalt.
Multiculturalitatea trebuie să fie expresia unei abordări a multiplicității culturilor. Fiecare își păstrează identitatea și o exprimă cu obiceiuri și tradiții diferite în funcție de locul din care aparține.
Așa cum este definită și în "Dicționarul de antropologie" a lui Ugo Fabietti și Francesco Remotti, o societate plurietnică, pluralistă, multiculturală trebuie înțeleasă ca un context de întâlnire și interacțiune între diferite culturi și tradiții.
E necesar să ne asumăm conștientizarea diversității și să promovăm relațiile reciproce între culturi, ca o deschidere, cunoaștere și recunoaștere de valori și moduri de viață diferite, devenind în cele din urmă bogăția spirituală umană.