“ Un ceai la Istanbul”(
Revista Dobrogeana nr.10)
Istanbul (având în vedere și cartierele asiatice) este cel mai popular centru municipal din Europa (al cincilea din lume) înaintea Moscovei și a Londrei. Este o megalopolă situată în nord-vestul Turciei, ce se întinde de-a lungul strâmtorii Bosforului, la capătul sudic al căruia se află portul natural al Cornului de Aur și de-a lungul țărmului nordic al Mării Marmara. Orașul, împărțit de Bosfor, se extinde atât în Europa, cât și în Asia (Anatolia), făcându-l unic si singura metropolă din lume aparținând celor două continente.
Istanbul (având în vedere și cartierele asiatice) este cel mai popular centru municipal din Europa (al cincilea din lume) înaintea Moscovei și a Londrei. Este o megalopolă situată în nord-vestul Turciei, ce se întinde de-a lungul strâmtorii Bosforului, la capătul sudic al căruia se află portul natural al Cornului de Aur și de-a lungul țărmului nordic al Mării Marmara. Orașul, împărțit de Bosfor, se extinde atât în Europa, cât și în Asia (Anatolia), făcându-l unic si singura metropolă din lume aparținând celor două continente.
De-a lungul istoriei sale îndelungate, orașul a fost capitala: Imperiului Roman (330-395); Imperiului Bizantin (395-1204 și 1261-1453); Imperiului Latin (1204-1261);Imperiului Otoman (1453-1922).
Ei bine, Istanbulul este mare, minunat, romantic, fascinant, primitor si cu o energie de viata fantastica care te invaluie si-ti ofera bucurie si fericire, imparatsind-o cu tine fara niciun pic de egoism sau retinere. Eu m-am îndrăgostit nebunește de Istanbul.
Ceaiul în Turcia se numește cay (posibil cuvântul sa provina din chinezul cha) și este de departe fara nicio indoiala cea mai populară băutură din întreaga țară.Se bea la micul dejun, la orice ora cu prietenii și la sfârșitul mesei, acesta fiind oferit atunci când mergi la cumpărături într-un magazin și simbolizand un semn de bun venit.
Un pahar de ceai deschis catre iubire, cunoastere si diversitate!
Prepararea și consumul de ceai și cafea fac parte integrantă din cultura turcă și din viața de zi cu zi la Istanbul.
Oferirea unui pahar de ceai către un nou venit sau oaspete este obișnuită, iar refuzul este neauzit.
Çay este în esență cel mai bun pretext si o fereastra pentru socializare în orice moment al zilei și probabil al nopții. Afacerile se încheie în jurul acestor păhărele drăguțe, întregirea prieteniilor şi familiei de asemenea, sau pur și simplu o revigorare după un drum lung!