Un ceai la Istanbul

 “ Un ceai la Istanbul”( Revista Dobrogeana nr.10)
Istanbul (având în vedere și cartierele asiatice) este cel mai popular centru municipal din Europa (al cincilea din lume) înaintea Moscovei și a Londrei. Este o megalopolă situată în nord-vestul Turciei, ce se întinde de-a lungul strâmtorii Bosforului, la capătul sudic al căruia se află portul natural al Cornului de Aur și de-a lungul țărmului nordic al Mării Marmara. Orașul, împărțit de Bosfor, se extinde atât în ​​Europa, cât și în Asia (Anatolia), făcându-l unic si singura metropolă din lume aparținând celor două continente.

De-a lungul istoriei sale îndelungate, orașul a fost capitala: Imperiului Roman (330-395); Imperiului Bizantin (395-1204 și 1261-1453); Imperiului Latin (1204-1261);Imperiului Otoman (1453-1922).
Ei bine, Istanbulul este mare, minunat, romantic, fascinant, primitor si cu o energie de viata fantastica care te invaluie si-ti ofera bucurie si fericire, imparatsind-o cu tine fara niciun pic de egoism sau retinere. Eu m-am îndrăgostit nebunește de Istanbul.
Ceaiul  în Turcia se numește cay (posibil cuvântul sa provina din chinezul cha) și este de departe fara nicio indoiala cea mai populară băutură din întreaga țară.Se bea la micul dejun, la orice ora cu prietenii și la sfârșitul mesei, acesta fiind oferit atunci când mergi la cumpărături într-un magazin și simbolizand un semn de bun venit.
Ceaiul turcesc are un gust complet diferit de plicul pe care îl cunoastem cu totii si alte arome cunoscute. Este un amestec special de ceai negru care nu este foarte aromat sau de gust intens, care este servit aici în pahare mici de sticlă cu forma tipică de lalea. Se îndulcește cu zahăr tăiat cubulețe la alegere și se servește în aceste paharele de sticlă mult mai mici decât canile noastre traditionale. Pentru a-l pregăti, este nevoie de un ceainic special format din două părți: în cea inferioară se pune apă, în cea superioară se pun frunzele. Se spune că în fiecare casă turcească ceainicul este mereu pe foc, deoarece oportunitățile de a bea ceai nu lipsesc niciodată! Aroma sa bogata cuprinde sensul primirii, al umanitatii si al intregii calatorii istorice.
Un pahar de ceai deschis catre iubire, cunoastere si diversitate!
Prepararea și consumul de ceai și cafea fac parte integrantă din cultura turcă și din viața de zi cu zi la Istanbul.
Oferirea unui pahar de ceai către un nou venit sau oaspete este obișnuită, iar refuzul este neauzit.
Çay este în esență cel mai bun pretext si o fereastra pentru socializare în orice moment al zilei și probabil al nopții. Afacerile se încheie în jurul acestor păhărele drăguțe, întregirea prieteniilor şi  familiei de asemenea, sau pur și simplu o revigorare după un drum lung!
Adevaratul çay nu este „exportabil” şi trebuie încercat şi cunoscut pe străzile Istanbulului, cu briza Bosforului, oferindu-ţi ocazia de a cunoaşte, iubi şi împărtăşi bogăţiile şi valorile umanităţii şi al ospitalităţii!