Rasismul si Discriminarea printre noi- Il rasismo e la discriminazione tra di noi

 "Rasismul si Discriminarea printre noi- Il rasismo e  la discriminazione tra di noi" ( Revista Dobrogeana nr.11)

Să începem cu discursul ținut în fața Parlamentului European la 17 iunie 2020 de către  Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen “Trebuie să vorbim despre rasism, dar trebuie să acționăm. Schimbarea direcției este întotdeauna posibilă dacă există voință. Sunt fericita să trăiesc într-o societate care condamnă rasismul, dar nu ar trebui să ne limităm la simpla condamnare. Deviza Uniunii noastre Europene este “Unită în diversitate”, iar sarcina noastră este de a respecta aceste cuvinte și de a le da un sens concret.”



Rasismul dăunează societății noastre sub multe forme diferite. Multe dintre persoanele care trăiesc în Europa sunt supuse discriminării ce le afectează demnitatea umană, oportunitățile de viață, prosperitatea și bunăstarea și, adesea, și securitatea lor personală. Discriminarea este strâns legată cu nerespectarea valorilor fundamentale ale UE. Fiecare dintre noi din UE ar trebui să se poată bucura de drepturile și libertățile lor fundamentale și să participe în societate și comunități în mod egal, indiferent de originea rasială sau etnică sau de apartenența religioasă.

Un stat de drept se distinge prin capacitatea sa de a garanta respectarea drepturilor omului și protecția fiecărui cetățean.

Termenul de xenofobie se referă la o teamă excesivă față de străini, adesea motivată de prejudecăți care se pot transforma în comportamente discriminatorii. În schimb, termenul de toleranță este asociat istoric cu libertatea religioasă și libertatea de gândire și de exprimare a așa-numitelor „minorități”.

Dar cum putem înțelege când mass-media ne informeazî cu știri mai putin documentate dar care ne induc în eroare privind actele de discriminare în mod voit?!

Un episod foarte controversat și spectacular în mass-media este întâlnirea diplomatică recentă de la Ankara, unde printre participantii invitati fiind si dna Ursula von der Leyen. S-au făcut afirmații de discriminare privind egalitatea drepturilor femeii în situația  în care într-un protocol diplomatic, se ține întotdeauna seama de funcțiile participantilor la nivel egal, vechimea în funcție și apoi varsta... Cred că dacă s-ar fi luat în vedere politețea și respectul față de sexul feminim, atunci cu siguranță ne aflam în fața unei inegalități între femeie și barbat, un drept privind egalitatea câștigat după o luptă cu multe dificultăți. Mai mult decât atât, buna desfășurare a astfel de acțiuni protocolare, necesită luarea din timp, a unui complex de măsuri organizatorice pe etape, instituțiile în cauză comunicând în acest sens. Deci, cu siguranță campania dezinformată în mass-media nu a făcut altceva decât să ne îndepărteze de la rezultatul și scopul întâlnirii, care are o amprentă istorică pentru contextul actual și să ascundă soluțiile și acordurile în esenta lor, oferindu-ne conținuturi și declarații goale de substanță.

Și așa, am mai adaugat un plus la capacitățile noastre de a disemina si diferenția informațiile recunoscând discriminarea dacă există sau nu.

Să trecem la un alt episod, recent și acesta, pe meleagurile noastre, mai exact în municipiul Medgidia, împotriva unei nevinovate statui ce reprezintă marele artist Kazach, Kurmangazî Sagîrbai-ulî (Qurmanǵazy Săǵyrbaıuly) 1823–1896, oferit în dar de Statul Kazkhstan, eveniment pus în scenă de nimeni altcineva decât un consilier din primărie și sprijinit și încurajat de o asociație cu reprezentant în Parlamentul României. De aici putem înțelege forma discriminării și a discursului de ură, articolele și declarațiile peiorative destinate marginalizării, stigmatizării și devalorizării unei comunități etnice tătare și musulmane în scopuri xenofobe și politice. Cum să acționăm împotriva discriminărilor, când chiar cei care ar trebui să lupte împotriva lor și să promoveze toleranța, le folosesc ca instrumente pentru scopuri personale și politice?!

Un aspect al discriminării la care se face referire în acest episod este așa-numitul discurs de ură, „incitare” sau „incitare la ură” care apare în contextul actual și indică un fel de cuvinte, declaratii și discursuri care au scopul exprimării urii și intoleranței față de o persoană sau grup (rasial, etnic, religios, strain etc). Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei definește discursul de ură „toate formele de exprimare care răspândesc, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură bazate pe intoleranță, inclusiv exprimate prin naționalismul agresiv și etno- centrism, discriminare și ostilitate față de minorități, migranți și oameni de origine străină ”.

Discriminarea, intoleranța și ura pe net sunt doar câteva dintre tendințele la care asistăm astăzi, in pachete cu funda care subminează coeziunea societăților si comunitatilor noastre într-un mod subtil și profund.

Ca promotor si apărător al diversității, propun tuturor abordarea soluțiilor alternative de conviețuire dintr-o perspectivă diferită prin multiculuralism, valorificarea culturii diverse și a toleranței la nivel local și național, stimularea de oportunități pentru dezvoltarea și protecția valorilor etniilor culturale, facilitarea reintegrării și exprimării libere a acestora în teritoriul național și european, cu precîdere de către instituțiile statale.

Și ca să urcăm pe culmile discriminărilor aș aminti declarațiile de ultima ora a politicienilor privind așa-zisele facilități pentru cei vaccinați și etichetările pentru nevaccinați atribuindu-le un „handicap“, cu privire la accesul în localuri, participarea diferențiata la cursuri universitare, acțiuni peiorative si discriminatorii cu profesori si elevi, învăluite într-un scenariu haotic menit să încalce atât Constitutia cât și drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Aceste discursuri, declaratii sunt menite a incita la ura, a crea disparități vizibile între cetățeni, a da naștere la acțiuni discriminatorii grave și disprețuitoare.

Discriminarea se bazează pe prejudecăți care sunt atribuite „în mod fals” unei anumite minorități și care pot avea legătură cu originea etnică și caracteristicile rasiale, religioase si lingvistice. Fenomenele de discriminare ca cele prezentate în acest articol, în ceea ce privește diferențele etnice, religioase, culturale etc. se realizează în principal prin atribuirea unui prejudiciu negativ unui grup identificabil (bazat pe o serie de „mesaje”), asumând în continuare semnificația valorii negative, indiferent de gradul său de validitate.

Un pas foarte important care trebuie să-l facem fiecare dintre noi, constă în recunoașterea diferențelor, reflecția asupra semnificației „comunitate etnica sau religioasa”, afirmarea diversitatii culturale și toleranța. Cum? - Actionând și luptând împotriva acestor forme de discriminare prin aprecierea și valorificarea diversității noastre a tuturor ca un bun indispenabil pentru o societate în armonie și pace.  Politicienii ar trebui educați pentru a combate discriminarea și a promova toleranța și diversitatea, de urgență.

Diversitatea oferă bucuria descoperirii, a cunoașterii, aventura călătoriei, frumusețea multiplă a  lumii, riscul confruntării și îndrăzneala interogatoriului. E momentul să începem să considerăm diversitatea nu ca un element de tolerat, ci ca un BUN COMUN AL UMANITĂȚII care trebuie protejat, cultivat și valorificat.

Mulțumesc Universului pentru diversitatea sa, care îmi îmbogățește viața in fiecare zi și îmi oferă frumusețea unei lumi colorate și fantastice!

C.jr. Claudia Crina Balint

Mediator autorizat

 


Partiamo con il discorso pronunciato dinanzi al Parlamento Europeo il 17 giugno 2020, dal  Presidente della Commissione Europea Ursula von der Leyen : “Dobbiamo parlare di razzismo, ma dobbiamo anche agire. Cambiare direzione è sempre possibile se ve ne è la volontà. Sono felice di vivere in una società che condanna il razzismo, ma non dovremmo limitarci alla semplice condanna. Il motto della nostra Unione europea è "Uniti nella diversità" e il nostro compito è essere all'altezza di queste parole e dare ad esse un significato concreto.”

Il razzismo danneggia la nostra società in tante forme diverse. Tante delle persone che vivono in Europa sono oggetto di discriminazioni che incidono sulla loro dignità umana, sulle loro opportunità di vita, sulla loro prosperità e sul loro benessere e, spesso, anche sulla loro sicurezza personale. La discriminazione e collegata con il mancato rispetto dei valori fondamentali dell'UE. Ognuno di noi, nell'UE, dovrebbe poter godere dei propri diritti e libertà fondamentali e partecipare alla società e comunità su base paritaria, indipendentemente dall'origine razziale o etnica, appartenenza religiosa.

Uno Stato di diritto si distingue per la sua capacità di garantire ad ogni cittadino il rispetto dei diritti umani e la protezione.

Il termine xenofobia rimanda ad una paura eccessiva nei confronti dello straniero, motivata spesso da pregiudizi che possono trasformarsi in comportamenti discriminatori. Invece, il termine tolleranza è storicamente associato alla libertà religiosa e alla libertà di pensiero e parola delle cosiddette “minoranze”.

Ma come possiamo capire quando i media ci informano con notizie meno documentate ma che ci inducono in errore su atti di discriminazione deliberatamente ?!

Un episodio molto controverso e spettacolare nei media è il recente incontro diplomatico ad Ankara, dove tra i partecipanti invitati c'era la signora Ursula von der Leyen. Sono state fatte dichiarazioni di discriminazione riguardo alla parità di diritti delle donne anche se in un protocollo diplomatico si tiene sempre conto delle funzioni dei partecipanti a pari livello, anzianità in carica e alla fine l’età ... Credo che se si considerava la gentilezza e il rispetto del sesso femminile, eravamo certamente di fronte a una disuguaglianza tra donna e uomo, un diritto di egalità conquistato dopo una lotta con tante difficoltà. Inoltre, il buon sviluppo di tali azioni di protocollo richiede l'adozione tempestiva di un complesso di misure organizzative per fasi, le istituzioni in questione comunicando al riguardo. Quindi, certamente la campagna disinformata sui media non ha fatto altro che allontanarci dal risultato e dallo scopo dell'incontro, che ha un'impronta storica per il contesto attuale e nasconderci le soluzioni e gli accordi nella loro essenza, dandoci contenuti e dichiarazioni vuote di sostanza.

E così, abbiamo aumentato la nostra capacità di diffondere e differenziare le informazioni riconoscendo se la discriminazione esiste o meno.

Passiamo ad un altro episodio, recentemente anche questo, nel nostro terittorio, più preciso nella città di Medgidia, contro una statua innocente che rappresenta il grande artista Kazach, Kurmangazî Sagîrbai-ulî (Qurmanǵazy Săǵyrbaıuly) 1823–1896, offerto in dono dallo Stato Kazkhstan, evento messo in scena da nessun altro che da un assesore locale dell'ufficio del sindaco, sostenuto e incoraggiato da un'associazione con un rappresentante nel Parlamento Rumeno. Da quì possiamo comprendere la forma di discriminazione e incitamento all'odio, ad articoli e dichiarazioni dispregiativi intesi a emarginare, stigmatizzare e svalutare una comunità etnica tatara e musulmana a fini xenofobi e politici.

Come agire contro la discriminazione, quando anche chi dovrebbe combatterla e promuovere la tolleranza, le usa come strumenti per scopi personali e politici?

Un altro aspetto della discriminazione a cui si fa riferimento in questo episodio è il cosiddetto discorso di odio, "incitamento" o "incitamento all'odio" che appare nel contesto attuale e indica un tipo di parole, dichiarazioni e discorsi che hanno lo scopo di esprimere l’odio e intolleranza di una persona o di un gruppo (razziale, etnico, religioso, ecc.). Il Comitato dei Ministri del Consiglio d'Europa definisce l'incitamento all'odio come “tutte le forme di espressione che diffondono, incitano, promuovono o giustificano l'odio razziale, la xenofobia, l'antisemitismo o altre forme di odio basate sull'intolleranza, anche espresse attraverso il nazionalismo aggressivo e l'etnocentrismo, discriminazione e ostilità verso minoranze, migranti e persone di origine straniera ”.

Discriminazione, intolleranza e odio in rete sono solo alcune delle tendenze a cui assistiamo oggi, in confezioni con fiocco che minano in modo sottile e profondo la coesione delle nostre società e comunità.

 Come promotore e difensore della diversità, propongo a tutti di affrontare soluzioni alternative per la convivenza da una prospettiva diversa attraverso il multiculturalismo, valorizzando la cultura diversa e la tolleranza a livello locale e nazionale, stimolando le opportunità di sviluppo e protezione dei valori culturali, facilitando il reinserimento e la libera espressione di queste sul territorio nazionale ed europeo, principalmente da parte delle istituzioni statali.

E per arrivare in cima della discriminazione, vorrei citare le dichiarazioni dell'ultimo minuto sulle cosiddette persone vaccinate e le etichette per i non vaccinati attribuiendogli un “handicap”, sull'accesso ai locali, sulla partecipazione differenziata ai corsi universitari, sulle azioni denigratorie e discriminatorie con docenti e studenti, confezionate in uno scenario caotico destinato a violare la Costituzione e i diritti e le libertà fondamentali dell’uomo. Questi discorsi, dichiarazioni hanno lo scopo di incitare all'odio, di creare disparità visibili tra i cittadini, condurre a gravi azioni discriminatorie e denigranti. I politichi dovrebbero essere educati di combatere la discriminazione e promuovere la tolleranza e la diversità, in maniera urgente.

La diversità offre la gioia della scoperta, della conoscenza, l'avventura del viaggio, la bellezza multipla del mondo, il rischio del confronto e l'audacia dell'interrogatorio. E il momento di cominciare a considerare la diversità non come un elemento da tollerare, ma come un BENE COMUNE DELL' UMANITÀ che va tutelato, coltivato e valorizzato.

Ringrazio al’Universo per la sua diversità che mi arrichisce la vita ogni giorno, e mi donna la bellezza di un mondo colorato e fantastico!